logotype

Koło biologiczne

Koło biologiczne

Koło biologiczne dla licealistów

– prowadzący Jolanta Reszkowska

Zajęcia mają na celu doskonalenie umiejętności badawczych. Na spotkaniach koła moĹźna poznać techniki mikroskopowania oraz planowania i wykonywania eksperymentów naukowych. Uczniowie:

  • stawiają hipotezy

  • poszukują metod ich weryfikacji

  • przeprowadzają zaplanowany eksperyment

  • analizują wyniki

  • wyciągają wnioski

  • dokumentują pracę badawczą

Zajęcia rozwijają wyobraĹşnię, uczą kreatywności, samodzielnego myślenia oraz naukowego podejścia do rozwiązywania problemów. Praca w zespołach uczy współodpowiedzialności za ostateczny wynik badań. Zdobyte na zajęciach umiejętności pozwolą lepiej przygotować się do egzaminu maturalnego.

 

Cześć!

Jesteśmy uczniami klasy Ie, działamy w kole biologicznym, pod opieką pani profesor Jolanty Reszkowskiej. Spotykamy się od paĹşdziernika 2019 roku                    w soboty od godziny 9:00 do 11:00 w sali biologicznej nr 18. Rozwiązujemy głównie zadania maturalne, które są inspiracją do prowadzenia badań naukowych np.: wpływu amylazy ślinowej na trawienie skrobi czy badania wpływu wody utlenionej na kiełkowanie nasion. Staramy się równieĹź przeprowadzać eksperymenty na podstawie naszych pomysłów, tego, co akurat wpadnie nam do głowy. Chętnie uczymy się przygotowywać preparaty mikroskopowe z tego, co akurat badamy.

Wyniki naszych eksperymentów, analiz moĹźecie zobaczyć na poniĹźej podlinkowanych prezentacjach. MoĹźecie teĹź zajrzeć do galerii zdjęć do której serdecznie zapraszamy ;).

Na razie nasze spotkania są zawieszone, ale moĹźe coś wymyślimy …

Sandra Byrtek uczennica klasy Ie

PoniĹźej przedstawimy tematy niektórych naszych eksperymentów naukowych:

Eksperyment 1:

Badanie zjawiska plazmolizy 

Eksperyment 2:

Wpływ roztworu hipertonicznego i hipotonicznego na komórki krwi kury

Eksperyment 3: (kierownik projektu: Wiktoria Marciniak) 

Badanie zjawiska osmozy na przykładzie ziemniaka

Eksperyment 4:

Wpływ temperatury na aktywność katalazy

Wykrywanie obecności katalazy w róĹźnych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (kierownik projektu:Jagoda Czerwieniec) 

Eksperyment 5:

Wpływ amylazy ślinowej na trawienie skrobi (kierownik projektu:Wiktoria Kania i Jagoda Czerwieniec) 

Wpływ temperatury na aktywność amylazy ślinowej (kierownik projektu: Jakub Meyze i Oliwier Kowalski) 

Eksperyment 6:

Badanie wpływu pH na barwę antocyjanów(kierownik projektu: Jakub Kowalski) 

Eksperyment 7:

Wpływ temperatury na oddychanie u droĹźdĹźy 

Badanie powstawania dwutlenku węgla w czasie fermentacji u droĹźdĹźy 

Eksperyment 8:

Badanie wpływu wody utlenionej (3% nadtlenku wodoru) na kiełkowanie nasion.

kierownik projektu: Stanisław Gulski) 

Eksperyment 9:

Wpływ ukorzeniacza na pasażowanie roślin na przykładzie Kalanchoe laxiflora "Milky Windows Tears" (kierownik projektu: Wiktor Strzelecki)

 

 

Sympozjum Naukowe Biologów

13 czerwca odbyło się kolejne Sympozjum Naukowe Biologów. Uczennice klasy 2 gimnazjum zaprezentowały na nim projekt edukacyjny z zakresu neurofizjologii mózgu pt. „Psychopaci są wśród nas”. Następnie uczniowie klasy 2 gimnazjum przedstawili kolejno: obserwacje fenologiczne pt. „Wpływ temperatury na rozwój wiśni pospolitej”, ekologiczne „Porosty jako organizmy służące do pomiaru jakości powietrza atmosferycznego w rejonie Starego Kanału Bydgoskiego” oraz wyniki i wnioski z doświadczenia na temat „Wpływ światła na kiełkowanie nasion soczewicy”. Zaprezentowali się takĹźe uczniowie klasy 3 gimnazjum, przedstawili w ciekawy sposób informacje na temat budowy i funkcjonowania układu pokarmowego, interesujące eksperymenty naukowe z zakresu fizjologii trawienia oraz przemian biochemicznych w organizmach Ĺźywych.

 

 

 

 

 

Wybrane problemy badawcze:

 

Badanie wpływu allelopatin orzecha włoskiego na kiełkowanie nasion chwastów.

1

 

Badanie wpływu czasu przechowywania nasion na siłę kiełkowania.

 2

 

Badanie wpływu allelopatin słonecznika na kiełkowanie nasion chwastów i roślin uprawnych.

 3

 4

 

 

Badanie wpływu pH na ciemnienie owoców banana.

5

6

 

Uczniowie z Koła biologicznego włączyli się w organizację „Drzwi Otwartych” dla kandydatów do liceum. Zaprezentowali wybrane eksperymenty naukowe, opowiadali o Ĺźyciu szkoły oraz dzielili się doświadczeniami z bycia uczniem „Trójki”.

DSC 1514

 

2020  III LO  globbers joomla template

Zgodnie z definicją danych osobowych zawartą w Ogólnym Rozporządzeniu o Ochronie Danych Osobowych 2016/679 (RODO), wizerunek jest uznawany za daną osobową, dlatego też podlega ochronie na zasadach zawartych we wskazanym akcie prawnym. Jeżeli na stronie internetowej: http://www.3lo.bydgoszcz.pl oraz stronach jej podległych, znajduje się zdjęcie z Twoim wizerunkiem, zamieszczone wbrew Twojej woli prosimy o kontakt na adres email: zso03@edu.bydgoszcz.pl ze wskazaniem zdjęcia do usunięcia.

  
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk